Közélet és társadalom - Magánvélemények

Intő

Intő

Hogyan kapcsolódik a Kárpátia a globális felmelegedéshez? - Az identitás haszna

2019. február 07. - Gömbös Patrik

A napokban megjelent a Kárpátia nevű nemzeti metálbanda új zeneszáma „Egyszerűen senkik vagytok” címmel, mely videójában a tüntetésekben részt vevő ellenzéki politikusok fényképeit sorakoztatja, a címben is hordozott üzenetet pedig lenéző szófordulatokkal egyértelműsíti.

A Kárpátia elsődleges célközönsége olyan magyar emberek, akik büszkék nemzeti identitásukra. A zenekar sosem titkolta, hogy érdekli a pártpolitika, koncertjeiken a nemzeti, illetve jobboldali politikát folytató pártokat népszerűsítik, míg a baloldali pártokat „buzeráns”, „áruló” és hasonló jelzőkkel illetik.

Cikkem lényege a mondanivalójuk céljának és eredményének szembesítése, valamint az egész összekapcsolása globális problémákkal. Az ember identitástudatának elsősorban lélektani jelentősége van, ugyanis az identitás, a valahova tartozás tudata és megélése egészséges pszichét, és az identitáshoz tartozó csoporttal szembeni együttműködési készséget jelenti.

A Kárpátia célja elsősorban a nemzeti identitás erősítése, melyhez történelmi képek sorát használja fel. A nacionalizmusnak két ága van: patriotizmus és sovinizmus. A Kárpátia az utóbbi képviselője, ugyanis más nemzeteket bevallottan alsóbbrendűnek gondol, sőt, még a Magyarországon élő kisebbségekkel szemben is ellenszenvvel viseltetnek, sőt, még az etnikailag magyar emberek jelentős részét is kirekesztik véleményük alapján.

Ennek az az eredménye, hogy a társadalmon belül választóvonalat húznak politikai vélemény alapján. Amikor ezt kinyilatkoztatják, részt vesznek abban a káros vitakultúrában, mely a nemzetet csaknem két egyforma nagyságú részre szakítja, holott mindkét részben megtalálhatók igen erős nemzeti identitással rendelkező emberek.

Mivel a világ legégetőbb problémái globálisak, azok megoldását csak nemzetközi együttműködéssel lehet elképzelni. Felmerül a kérdés, hogy vajon a nacionalista gondolkodás hátráltatja-e ezt a nemzetközi együttműködést, vagyis ártalmas-e a nemzeti identitás globális szempontból?

Szerintem a válasz igen is meg nem is.

Az identitás hierarchiája

Az identitásnak számos szintje van, melyeket az ember egyidőben, ellentmondásoktól mentesen meg tud élni. A legalacsonyabb, egyben legerősebb szint egy személyes identitástudat, melyben az ember büszke saját magára, a tulajdonságaira és az életszemléletére. Ennek része a nemi identitás is, mely egy kicsit kakukktojás is, hiszen sokan hibásan ezt nem egyéni, hanem csoportos identitásként élik meg, ami minden esetben a diszkrimináció melegágya – ha-ha.

A családhoz való tartozás az identitás következő szintje, ezt követi véleményem szerint a közösségi identitás, mellyel együtt jár az ismerőseinkhez való lojalitás, az efelett elhelyezkedő szint pedig a nemzeti vagy vallási identitás, mely sokáknál csupán igen gyengén mutatkozik meg.

Az identitás elköteleződést jelent, amely együtt jár a kollektív problémák megoldásába való bekapcsolódás igényével. Az adott csoport, pl. nemzet szempontjából az identitás nem csak hogy jól jön, de elengedhetetlennek tűnik.

A nemzeti érzelmű emberek gyakran, de nem kizárólagosan saját nemzetük érdekeit tekintik a világpolitikailag egyetlen releváns dolognak. Globális problémák esetén ez problémát jelent, ugyanis ezeket a problémákat egy-egy nemzet nem tudja megoldani, egyes nemzeteknek nem is áll érdekében megoldani pl. gazdasági okok miatt. Melyik nemzet akarna pénzt költeni pl. a globális felmelegedés miatt hozott előírások teljesítésére? Melyik nemzet melyik cége akarna pénzt ölni drága hulladékkezelésbe? A nemzeti érdekeltség a környezetszennyezés és a globális felmelegedés problémájához nem elég, sőt, ha sovinizmusról van szó, kifejezetten ártó hatású, mondván, más nemzetek ne mondják meg nekem, mit csináljak.

Létezik azonban az identitásnak egy kevéssé ismert és érzett, legfelső szintje, ami nem más, mint a globális identitás, a globális problémák megoldása iránti elköteleződés. Globális identitással rendelkezni azt jelenti, hogy az emberiséghez tartozónak érezzük és valljuk magunkat, ezzel a soviniszta világkép összeférhetetlen.

Mivel a nemzeti identitás mellett, jellemzően sokkal erősebben jelen lehet a családi és egyéni identitás, úgy a globális identitás mellett is jelen lehet a nemzeti identitás. Ez utóbbi tehát nem feltétlenül gátja a globális problémák megoldásának, amennyiben a büszke magyar egyben büszke ember is, aki az emberi faj védelmére is felesküszik. Az ökológiai pusztulás sok tudós szerint a nyakunkon van, elengedhetetlen elkezdeni építenünk saját globális identitásunkat.

Mennyire segít ebben a Kárpátia? A zenekar szinte az összes szomszédos nemzetet gyűlöli, nem beszélve a nyugati nagyhatalmakról, ennek koncertjeiken rendszeresen, igen trágárul hangot is adnak. A barbár idegenekre való gyakori hivatkozás a dalaikban is megjelenik, így a globális identitás kialakulását erősen gátolják. De mit is várunk tőlük, ha a nemzeten belül is választóvonalat húznak, ezzel rombolva az alacsonyabb szintet, a nemzeti identitást is? Hogy várjuk el, hogy globális célokat valósítsanak meg, ha a saját, nemzeti céljukat sem képesek véghezvinni?

Végezetül egy idézet a zenekartól:

„Jöjj, jöjj, Turulmadár!

Magyarország rossz úton jár.

Édes Turulmadár,

Téged hazád visszavár.”

A bejegyzés trackback címe:

https://intoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1514613388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása